IMG_0248.JPG

wie ?

‘cohousing hasselt’ is een groep particulieren van alle leeftijden, die ervoor kiezen om samen een woonproject te realiseren rond een gemeenschappelijke tuin in de gemeente Hasselt. 

Hierbij staan waarden als een duurzaam gebruik van ruimte en middelen, betrokkenheid op en naar elkaar en de buurt en sociaal-maatschappelijk engagement centraal. (denk aan abbeyfield), begeleid wonen (denk aan wiekslag )…


Op dit punt zoeken we enthousiaste pioniers die zich kunnen vinden in de grote uitgangspunten, om mee in te stappen in het project en er vorm aan te geven.


a61a3651bdbab51d817f6802da83c2a9.jpg

nieuwe

 

kandidaat-buren

zijn altijd welkom om kennis te maken 


Historiek

In de zomer van  2012 vinden 6 personen elkaar op een infovergadering van ‘Cohousing Limburg’. Tot 2015 vergaderen zij stipt elke 14 dagen met gaandeweg 8 gezinnen met als doel een  project van 15 tot 20 eenheden te verwezenlijken, gelegen in, of in een straal van 7km, van station Hasselt. De grote krijtlijnen worden uitgezet en de zoektocht naar een site in het stadscentrum en later in de ruime omgeving van Hasselt gaat van start. De facebook-groep ‘cohousing Limburg - meer dan wonen alleen’ telt ondertussen ruim 200 leden. Er worden andere projecten in Vlaanderen bezocht, een studiereis naar Denemarken ondernomen, en het overleg met het stadsbestuur en de dienst wonen wordt aangevat. De moeizame zoektocht naar een geschikte site en de onwrikbare stedenbouwkundige regels maken o.a.dat er begin 2014 nog slechts 4 gezinnen actief zijn in de groep. Toch kan het info-moment dat deze groep i.s.m. de stadsdiensten op 1 maart 2014 organiseert in het oude stadhuis van Hasselt, een een succes genoemd worden: er zijn een 50-tal aanwezigen. 13 gezinnen komen naar de volgende vergadering, er ontstaat een samenwerking met de dienst wonen en de groep bereidt het statuut van vzw voor. Begin 2015 komt het nieuws dat in het masterplan  van Sint-Lambrechts-Herk de functie cohousing is voorzien. Het perceel in de Vorststraat (voormalige basisschool de Kameleon) met mogelijkheid tot erfpacht (!) komt in beeld.     Een unieke kans!