IMG_0248.JPG

wie ?

‘cohousing hasselt’ is een groep particulieren van alle leeftijden, die ervoor kiezen om samen een woonproject te realiseren rond een gemeenschappelijke tuin in de gemeente Hasselt. 

Hierbij staan waarden als een duurzaam gebruik van ruimte en middelen, betrokkenheid op en naar elkaar en de buurt en sociaal-maatschappelijk engagement centraal. (denk aan begeleid wonen (denk aan oak tree )…


Op dit punt zoeken we enthousiaste pioniers die zich kunnen vinden in de grote uitgangspunten, om mee in te stappen in het project en er vorm aan te geven.

Flyer CHH A3.jpga61a3651bdbab51d817f6802da83c2a9.jpg

nieuwe

kandidaat-buren

zijn altijd welkom om kennis te maken


Historiek

In de zomer van  2012 vinden 6 personen elkaar op een infovergadering van ‘Cohousing Limburg’. Tot 2015 vergaderen zij stipt elke 14 dagen met gaandeweg 8 gezinnen met als doel een  project van 15 tot 20 eenheden te verwezenlijken, gelegen in, of in een straal van 7km, van station Hasselt. De grote krijtlijnen worden uitgezet en de zoektocht naar een site in het stadscentrum en later in de ruime omgeving van Hasselt gaat van start. De facebook-groep ‘cohousing Limburg - meer dan wonen alleen’ telt ondertussen ruim 200 leden. Er worden andere projecten in Vlaanderen bezocht, een studiereis naar Denemarken ondernomen, en het overleg met het stadsbestuur en de dienst wonen wordt aangevat. De moeizame zoektocht naar een geschikte site en de onwrikbare stedenbouwkundige regels maken o.a.dat er begin 2014 nog slechts 4 gezinnen actief zijn in de groep. Toch kan het info-moment dat deze groep i.s.m. de stadsdiensten op 1 maart 2014 organiseert in het oude stadhuis van Hasselt, een een succes genoemd worden: er zijn een 50-tal aanwezigen. 13 gezinnen komen naar de volgende vergadering, er ontstaat een samenwerking met de dienst wonen en de groep bereidt het statuut van vzw voor. Begin 2015 komt het nieuws dat in het masterplan  van Sint-Lambrechts-Herk de functie cohousing is voorzien. Het perceel in de Vorststraat (voormalige basisschool de Kameleon) met mogelijkheid tot erfpacht (!) komt in beeld.     Een unieke kans!


WIE we zijn

Als er iemand flexibel, empatisch, respectvol, geduldig en veerkrachtig is, dan is het de geboren en getogen Herkse  MARLEEN . Gegradueerde in de orthopedagogie, drietalig, en een administratieve duizendpoot met talent voor planning en organisatie. Als familiemens zet zij al haar kunnen in om van Moos°Herk ook voor kinderen en kleinkinderen de gedroomde buurt te maken.

Als er iemand flexibel, empatisch, respectvol, geduldig en veerkrachtig is, dan is het de geboren en getogen Herkse MARLEEN. Gegradueerde in de orthopedagogie, drietalig, en een administratieve duizendpoot met talent voor planning en organisatie. Als familiemens zet zij al haar kunnen in om van Moos°Herk ook voor kinderen en kleinkinderen de gedroomde buurt te maken.

HUGO  startte zijn loopbaan als technisch leraar informatica, en groeide uit tot projectleider en coördinator in tewerkstellings-en opleidingstrajecten. Hij is goed in (zelf)relativeren, gaat voor een praktische, no-nonsens aanpak, met humor. Dansen maakt hem gelukkig. De zon en de natuur, dat ook.

HUGO startte zijn loopbaan als technisch leraar informatica, en groeide uit tot projectleider en coördinator in tewerkstellings-en opleidingstrajecten. Hij is goed in (zelf)relativeren, gaat voor een praktische, no-nonsens aanpak, met humor. Dansen maakt hem gelukkig. De zon en de natuur, dat ook.

Met  PETRA  hebben we een ervaren cohouser in ons midden (denk Kreuzberg in Berlijn). In haar werk als artistiek en zakelijk leider van Stad en Architectuur toont ze de allerbeste projecten met maatschappelijke relevantie aan een zo ruim mogelijk publiek. Thuis is de moestuin haar trots en haar leven – in Moos°Herk zal die herrijzen, en wij doen mee.

Met PETRA hebben we een ervaren cohouser in ons midden (denk Kreuzberg in Berlijn). In haar werk als artistiek en zakelijk leider van Stad en Architectuur toont ze de allerbeste projecten met maatschappelijke relevantie aan een zo ruim mogelijk publiek. Thuis is de moestuin haar trots en haar leven – in Moos°Herk zal die herrijzen, en wij doen mee.

ANN , romanist, met een postgraduaat in de bedrijfskunde, leerkracht, heeft een enorm gevoel voor taal, en ging voor jobs kriskras in Europa. Het verkennen van nieuwe werelden zet ze enthousiast verder in de voorbereiding van Moos°Herk. Zij heeft als aandeelhouder de oprichting van een coöperatieve van dichtbij gevolgd, en daar leren wij van.

ANN, romanist, met een postgraduaat in de bedrijfskunde, leerkracht, heeft een enorm gevoel voor taal, en ging voor jobs kriskras in Europa. Het verkennen van nieuwe werelden zet ze enthousiast verder in de voorbereiding van Moos°Herk. Zij heeft als aandeelhouder de oprichting van een coöperatieve van dichtbij gevolgd, en daar leren wij van.

Van huize uit ondernemend, architect-op-rust en heden vegetarische cateraar, gezegend met bakken energie, een teamspeler, dat is  MARIJKE . Altijd in voor vernieuwing en experiment. Ze houdt van bewegen, het buitenleven, en zoekt de poëzie in dingen en mensen.

Van huize uit ondernemend, architect-op-rust en heden vegetarische cateraar, gezegend met bakken energie, een teamspeler, dat is MARIJKE. Altijd in voor vernieuwing en experiment. Ze houdt van bewegen, het buitenleven, en zoekt de poëzie in dingen en mensen.

 
HILDE  houdt van een goedgevulde dag, is een echte doorzetter en een luisterend oor, met oog voor het kwetsbare. Ze kent de kracht van evenwichtige voeding, en van samen eten in alle rust. Haar kennis van talen zet ze in bij internationale uitwisselingen, en als sociaal-cultureel werker heeft ze vele jaren ervaring in buurt- en opbouwwerk.

HILDE houdt van een goedgevulde dag, is een echte doorzetter en een luisterend oor, met oog voor het kwetsbare. Ze kent de kracht van evenwichtige voeding, en van samen eten in alle rust. Haar kennis van talen zet ze in bij internationale uitwisselingen, en als sociaal-cultureel werker heeft ze vele jaren ervaring in buurt- en opbouwwerk.